Valabilitate retete

martie 09, 2018

Acest  articol se adreseaza in special pacientilor, de aceea ii invit si pe specialistii in domeniu farma sa-l impartaseasca pentru a aduce informatia la cat mai multi bolnavi cronici/acuti.

Mi se intampla cel putin odata pe saptamana, si sunt sigura ca si colegilor mei de pretutindeni ca sa vina pacienti in farmacie ,dorind sa-si ridice medicamentele, dar reteta electronica (compensata) sa fie expirata.
Asa ca in cele ce urmeaza o sa trec rapid in revista ce trebuie urmarit pe o reteta electronica pentru a stii care este ultima data cand poate fi eliberata din farmacie.

Retetele electronice contin 5 puncte de interes: 
1 date despre unitatea medicala care a eliberat reteta
2 date despre asigurat
3 diagnosticul
4 medicatia si data prescrierii retetei
5 justificarea medicala - are importanta doar pentru medicamentele scrise pe denumire comerciala (Nu pe substanta activa/ DCI); urmat de nume/parafa medic prescriptorLa punctul 4 gasiti informatia despre data retetei si in tabel este in coloana a3a Tip dg.(tipul de diagnostic).
 Daca diagnosticul este Cronic va fi scris C 
                                     Acut -> A
                                    Subacut-> S

In cazul in care diagnosticul este cronic reteta e valabila 30 zile. Nu are importanta ca e prescrisa pe 60/ 90 zile (2 luni/3 luni), reteta trebuie onorata la farmacie in termen de 30 zile (daca se elibereaza fractionat- adica pe 1 luna , sau 2 din 3- retetei i se prelungeste termenul de valabilitate , dar prima luna trebuie luata in maxim 30 zile de la prescriere)

Daca in tabel la Tip dg este trecut S sau A (subacut sau acut) , reteta are valabilitate teoretica 48 ore de la data prescrierii. 

(Exemplu : Reteta prescrisa pe data de 18 iunie- este valabila in perioada 18, 19 si 20 iunie)

Exista un tip de retete -model vechi - verzi /galbene (TAB III sau II). Acestea pe langa faptul ca au regim special de eliberare si sunt in mai multe exemplare (3 daca sunt compensate), au valabilitate de 30 zile cele verzi , si 10 zile cele galbene. 

Un exemplar din aceste retete (primul) , pacientul il va primi inapoi cu medicamentele dar acest lucru nu inseamna ca pe baza lui vor mai putea fi luate lunar (sau ocazional ) medicamentele prescrise.

 Aceste retete sunt valabile doar o data iar pentru continuarea tratamentului pacientul este nevoit sa mearga la medic pentru prescrierea unei retete noi , luna de luna.You Might Also Like

0 comentarii

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *