Capusele

aprilie 22, 2018
Ne aflam intr-o perioada ideala pentru inmultirea tantarilor si a capuselor.
Este o foarte mare diferenta intr-o capusa si un tantar. Un tantar are nevoie de cateva fractiuni de secunda sa strapunga piela umana, in timp ce o capusa trebie sa stea peste 4 ore ca sa poata sa transmita boli.


Precautiile cel mai mari sunt in cazul copiilor.
Medicii pediatrii recomanda ca in primele 4 ore de la intepatura, sa poata sa-i fie administrat antibiotic, amoxicilina.

La adulti, in schimb recomandarea este destul de simpla si consta in 2 tablete de doxiciclina care se iau o singura data, amandoua impreuna, si se continua cu cate 1 capsula de doxicilina pe zi timp de 10 zile. Tratamentul e recomandat de orice medic de familie. Nu este nevoie ca pacientul sa se adreseze unui serviciu de boli infectioase.

Unele dintre capuse pot fi infectate cu bacteria Borellia si pot transmite altfel boala Lyme, care are impact si asupra sistemului nervos uman.

Totusi, daca ati descoperit o insecta atasata de piele, NU aveti MOTIV sa intrati in panica. E adevarat, trebuie inlaturata cat mai repede de catre cineva care se pricepe. Cu tot cu clestisorii atasati de cap.

Daca sunteti intr-o zona din natura, iar accesul e dificil pana la o unitate sanitara,puneti o substanta grasa peste capusa - crema grasa, untura, unt. Va iesi singura din piele. In rest, tratamentul cu antibiotice, rezolva orice problema.

Odata ce ati luat medicamentele profilactic, nu mai aveti nevoie de test pentru boala Lyme. Aceasta examinare, ceruta in toate spitalele de boli infectioase de catre pacienti panicati, NU se justifica la scurt timp dupa muscatura.

Desigur cel mai usor este sa evitati muscatura de capusa prin utilizarea de roll-on/spray/gel-uri care ofera protectie de la 6-8 ore impotriva muscaturilor de tantari/capuse- si alte insecte
You Might Also Like

0 comentarii

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *